Korte verhalen uit de Gouden Eeuw

De Gouden Eeuw, wat een tijd! Wie heeft er geen beeld bij? Hoog opgetuigde driemasters, in linie zeilend, vurend uit de bakboordkanonnen. Schatrijke kooplieden die op de Amsterdamse beurs, zwetend en handenwringend, hun kapitaal investeren in de risicovolle specerijhandel. Schepen van de WIC die varen op ruige zeeën, oorlogvoerend en handelend in mensen. Predikanten die galmend en met brede armgebaren de nieuwe leer verkondigen. Het volk dat ploetert en foetert alsof de Gouden Eeuw niet bestaat.

In deze bundel vindt u verhalen die de diversiteit van de Gouden Eeuw goed weergeven. Van een patriciër die een dodo koopt tot een vrouw die tot slaaf gemaakt wordt en van een arme stenensjouwer uit Amsterdam tot een schilder die werkt in opdracht van het koninklijk huis.

Elk verhaal wordt afgesloten met een handige verantwoording, waarin de gecreëerde fictie wordt gescheiden van historische werkelijkheid.

 

Recensies
“De prachtige inleiding en de historische achtergronden van het geschreven verhaal doen het boek uitstijgen boven de gewone historische verhalenbundels. Mijn complimenten”
– Jan Stoel (Recensent)

“De verhalen geven verrassende inkijkjes in de Gouden Eeuw en brengen de geschiedenis mooi tot leven.”
– Anne-Claire Verham (Hebban Recensent)

“Prachtige korte verhalen, ze geven een prima beeld van de Gouden Eeuw.”
– Marijke Maarse (Boekhandelaar bij Het Boekhuis Aalsmeer)

Historische verhalen: Korte verhalen uit de Gouden Eeuw is een gevarieerde verhalenbundel over een razend interessante periode uit de geschiedenis.”
– Annelies (Recensent)

“Een verhalenbundel om bij weg te dromen.”
– Mieke Schepens (Recensent)

 

Productspecificaties
Titel: Historische Verhalen. Korte verhalen uit de Gouden Eeuw
Auteurs: Diverse auteurs
Prijs: €17,50

 


Voorwoord
Schilders als Rembrandt van Rijn, Paulus Potter en Judith Leijster hebben de Gouden Eeuw op een prachtige manier vastgelegd op hun doeken: welvarende lieden poserend in hun mooiste kledij, schutters feestend op de muziek van een vrolijke vioolspeler, kinderen die een kat leren dansen en dronkaards die hun dagen slijten in de kroeg.

De Gouden Eeuw was een periode vol welvaart en luxe. Hollandse en Zeeuwse schepen voeren de wereld over, handelend in alles wat los en vast zat. De economie groeide, de kunsten en de wetenschap oreerde. Schilders kregen de ene na de andere opdracht binnen, er verschenen literaire werken die beroemd zouden worden en meerdere universiteiten werden gesticht. Het was echter niet voor iedereen een tijd van weelde.

Voor anderen was de Gouden Eeuw een tijd van ontreddering, slavernij, armoedzaaiers en ziektes. Deze grauwe kant van de Gouden Eeuw is zelden vastgelegd op schilderdoeken. Deze werken tonen ons wel grote driemasters die de ruige zeeën trotseerden, maar niet de pure ellende die zich afspeelde in het ruim van die schepen. We zijn toeschouwer gemaakt van exotische landen met schitterende vogels en tropische planten, maar niet van de oorlog die gevoerd werd om de handel in deze landen veilig te stellen.

In deze bundel leest u verhalen over personen en gebeurtenissen die hun weg naar het doek van de kunstenaar hebben weten te vinden, maar ook over de figuren die onderdeel uitmaakten van de grote massa.

De verhalen zijn geschreven in het kader van een schrijfwedstrijd. Dit heeft gezorgd voor een diversiteit aan vertellingen en schrijfstijlen. Iedere vertelling wordt afgesloten met een historische achtergrond, waarbij de verhalen in de juiste context worden geplaatst.

Ik wens u veel leesplezier toe.

Rik van der Vlugt
Hoofdredacteur bij Historische Verhalen