Over ons

Ons verleden is een onuitputtelijke bron van inspiratie voor schrijvers. De geschiedenis zit immers vol bouwstenen voor goede verhalen: fascinerende feiten, merkwaardige personages en onvoorstelbare gebeurtenissen. Als we die rijkdom van onze geschiedenis combineren met korte verhalen, kunnen we een rijk palet aan verhalen creëren. Honderden vertellingen, die als vensters naar het verleden fungeren, waarbij je een glimp opvangt van lang vervlogen levens.

Op basis van dit idee heb ik, in de herfst van 2015, Historische Verhalen opgericht. Een uitgeverij die zich richt op de publicatie van korte verhalen die gebaseerd zijn op historische feiten, maar met een vleugje fictie. Auteurs moeten immers wel de vrijheid en ruimte krijgen om de feiten te herscheppen tot verhalen en zo de geschiedenis te laten herleven voor de moderne lezer.

Niet veel later, op 10 januari 2016, werd het eerste verhaal op de website gepubliceerd. De auteur van die vertelling deed exact wat ik voor ogen had. Hij creëerde een fictief personage, plaatste die in een historische context en maakte hem onderdeel van een opstand in Stockholm in het jaar 1810.

In het eerste jaar volgden maar liefst 27 verhalen, die ieder de lezer meenamen naar een stukje uit ons verleden. Van het oude Sparta tot de Sovjet-Unie en van de Mongolen tot de Maya’s. De verhalen smaakten naar meer en het papier lonkte, dus besloot ik om naast de digitale publicaties ook papieren verhalenbundels uit te geven. Exact een jaar nadat het eerste verhaal online kwam, publiceerde Historische Verhalen de eerste hard-copy bundel met daarin alle verhalen uit 2016: de eerste verzamelbundel.

In de jaren die volgden, zijn er nog twee verzamelbundels verschenen waarbij alle digitale vertellingen gebundeld zijn in een boek. Daarnaast zijn er drie themabundels uitgegeven: de Oudheid, de Middeleeuwen en de Gouden Eeuw.

De recensies zijn lovend, zo is Historische Verhalen ‘een ode aan de geschiedenis’ genoemd en is het meerdere malen bestempeld als ‘een veelbelovend initiatief’ dat zeker een vervolg moet krijgen. Diegenen die deze mening zijn toegedaan, zullen hun geluk de komende tijd niet op kunnen. Momenteel staan er twee verhalenbundels op de planning en er verschijnen met grote regelmaat mooie verhalen op de website.

Rik van der Vlugt
Hoofdredacteur Historische Verhalen