Schrijftips

#1 Schrijven is herschrijven, herschrijven en nogmaals herschrijven. Het is heel moeilijk om een goed idee in één keer helemaal juist op papier te krijgen. Je eerste versie is daardoor zelden zo goed als het idee dat je oorspronkelijk had. Daarom is het nodig om je verhaal te herschrijven, waarschijnlijk meerdere keren.

#2 Duizend woorden is niet veel. Het is daarom noodzaak dat het verhaal snel op gang komt en eigenlijk in de eerste alinea meteen al het een en ander gebeurt waarmee je de interesse wekt van de lezer.

#3 Denk goed na over je personages. Wat is hun levensverhaal? Wat voor karakter hebben ze? Over welke talenten en eigenaardigheden beschikken ze? Dit hoef je niet allemaal in je verhaal te verwerken, maar het is wel goed om het in je achterhoofd te houden terwijl je aan het schrijven bent.

#4 De verhalen moeten fictie zijn binnen een historisch realistische context. Ga dus geen complete onzin verzinnen over oorlogen die nooit gevochten zijn of technologie die nog niet bestond. Maar probeer de context waarbinnen je verhaal zich afspeelt historisch correct te houden. Binnen deze context heb je natuurlijk wel alle vrijheid om dialogen, personages, relaties, en gebeurtenissen etc. zelf in te vullen.

#5 Laat je niet afschrikken door de historisch context die je verhaal moet hebben. Veel thema’s voor verhalen kunnen prima gebruikt worden in verschillende tijdvakken. Een liefdesverhaal kan net zo goed voorkomen in Constantinopel van de dertiende eeuw als tijdens de val de Berlijnse Muur.

#6 Een verhaal wordt vaak beter als er een bepaalde les of moreel dilemma in verstopt wordt. Hierbij valt te denken aan het kiezen tussen het goede of het slechte, het belonen van doorzettingsvermogen, de irrationaliteit van bepaalde angsten of het omgaan met een gebroken hart.

#7 Een spannend verhaal speelt met de verwachtingen van de lezer en heeft een onverwacht einde. Er zijn diverse manieren om een sterke plot twist te schrijven, zo kan je bijvoorbeeld een valse protagonist in je verhaal stoppen of je kan een klein personage een grote rol geven in het plot van het verhaal.

#8 Laat je verhaal door iemand lezen en vraag om commentaar.

#9 Google op ‘Schrijftips’ als je meer tips wilt.