Korte verhalen uit de Vroegmoderne Tijd

In de Vroegmoderne Tijd, ruwweg tussen de vijftiende en het begin van de negentiende eeuw, werd de oude wereld op zijn kop gezet. Wetenschappers verlichtten het denken, kunstenaars brachten de cultuur tot nieuwe bloei en rebelse geestelijken hervormden het geloof. Maar dat ging niet zomaar: revoluties, opstanden en oorlogen waren aan de orde van de dag.

Tegen deze achtergrond schrijven Hay van den Munckhof, Debby Willems, Sandrine van der Velde, Victor Lemstra en Marloes Jongewaard vertellingen die de lezer meenemen op reis door deze rijke periode uit onze geschiedenis: van Mozart tot Catharina de Grote en van Galileo tot Casanova.


Productspecificaties
Titel: Historische Verhalen. Korte verhalen uit de Vroegmoderne Tijd
Auteurs: Hay van den Munckhof, Debby Willems, Sandrine van der Velde, Marloes Jongewaard, en Victor Lemstra.
Prijs: €17,50

 

 


Voorwoord

 In deze verhalenbundel wordt kleur gegeven aan de Vroegmoderne Tijd – door fictie met feiten te vermengen, hebben de auteurs het verleden weer tot leven gebracht. Als lezer worden we zo deelgenoot van de avonturen en beslommeringen van onze voorouders. We voelen met hen mee als we lezen over de moeilijkheden die ze moesten overwinnen om geluk te vinden – of juist als ze struikelden over hun dromen en in de knel kwamen doordat de wereld niet met ze meeboog. In zeventien korte verhalen gaan we met hen mee op een reis die zo ongeveer begint bij de val van Constantinopel en die eindigt in de turbulente negentiende eeuw.In het eerste verhaal van deze bundel maken we kennis met Maria, een getalenteerde pianiste uit het Salzburg van de achttiende eeuw. Vlak voor een belangrijk optreden drijft haar broertje haar tot waanzin, maar ze vindt comfort in de woorden van Joseph Haydn. 

Halverwege de bundel brengen we een bezoek aan Istanbul, waar Phaedra’s kalme leventje in de harem van de sultan tot een abrupt eind komt als ze wordt meegesleurd in de politieke spelletjes aan het Ottomaanse hof. 

Even later nemen we in Parijs een kijkje in de salon van madame Geoffrin, waar grote denkers uit de verlichting zoals Voltaire en Montesquieu samenkomen om te proosten op het nieuwe jaar. Roddel en achterklap voeren de boventoon, tot genoegen van de gastvrouw.

De bundel eindigt met een vertelling over een theehuis in het Chinese keizerrijk ten tijde van de grote Qing-dynastie. De uitbater van dat theehuis probeert een extra zakcentje te verdienen door de verkoop van opium – en dat is tegen het zere been van de keizer. 

Zoals je zult zien is de Vroegmoderne Tijd een periode die bol staat van veranderingen. Er werd afgerekend met oude denkbeelden, nieuwe heersers namen de macht over en er werden ontdekkingen gedaan die de wereld voorgoed zouden veranderen. Maar achter al die grote gebeurtenissen en omwentelingen gaan verhalen schuil van gewone mensen – verhalen die Hay van den Munckhof, Debby Willems, Sandrine van der Velde, Marloes Jongewaard en Victor Lemstra op prachtige wijze vertellen. 

Deze bundel is een schitterende aanvulling op het fonds van Uitgeverij Historische Verhalen. Ik hoop dan ook dat je de vertellingen met veel plezier zult lezen.

Rik van der Vlugt
Hoofdredacteur & uitgever