Novelles

Harald

Hij had dood moeten zijn, maar de schikgodinnen sponnen zijn levensdraad verder. Hij stond op van het slagveld en vluchtte naar de andere kant van de wereld. Samen met twee trouwe vrienden stond hij bloot aan de listen van het lot. Hij vocht tegen wilde horden, liet zich bedotten door het masker van verraders en werd verlegen bij het zien van een naakte vrouw. In de ochtend daagde hij het leven uit, maar de avond bleef hem steeds een stap voor.

Paul Christiaan Smis, auteur van Korte verhalen uit de Middeleeuwen, duikt in het leven van de jonge Harald Sigurdsson, de latere koning van Noorwegen. Hij volgt hem op zijn tochten door het Oost-Europa van duizend jaar geleden en schildert zijn ontwikkeling van leerling tot krijgsman. Een verhaal waarin de held geen held is, maar een onzekere jongen die een voetstuk achter zich aansleept.

 

 


De vluchteling uit Damascus

In één bloedige nacht raakt de jonge prins Abd al-Rahman alles kwijt: zijn thuis in Damascus, zijn gehele familie en zijn toekomst aan het hof van de kalief van het Umayyaadse Rijk. Hij slaat op de vlucht, met alleen zijn kleine broertje en zijn trouwe dienaar aan zijn zijde. Daarna lijkt Abd al-Rahman uit de geschiedenisboeken te verdwijnen. Tot hij zes jaar later opduikt in al-Andalus, aan de andere kant van de Middellandse Zee, machtiger dan ooit tevoren. Hoe wist de jonge prins aan zijn vijanden te ontkomen? Welke gevaren moest hij doorstaan? En wat dreef hem naar al-Andalus?

In deze novelle vult Key Tengeler, historicus en co-auteur van de verhalenbundel Korte verhalen uit de Oudheid, de gaten in de geschiedenis op. Het blijkt een verhaal van een onmogelijke vlucht, een brandend verlangen naar wraak en een heilige wens om de familie-eer van de Umayyaden te herstellen.

 

 

Redactioneel
In het najaar van 2015 is Uitgeverij Historische Verhalen opgericht met het doel om het omvangrijke verleden te vangen in korte verhalen, om een menselijke noot toe te voegen aan de vaak harde feiten. De geschiedenis zit immers bomvol gebeurtenissen die de moeite waard zijn om te vertellen, met personen die ook vandaag nog tot de verbeelding spreken.

Maar niet elk verhaal laat zich vertellen in slechts een paar duizend woorden. Sommige verhalen zijn zo spannend of zo intrigerend, dat je het liefst nog even door zou willen lezen. Daarom hebben we besloten om novelles uit te geven: historische verhalen die een flink stuk langer zijn dan een kort verhaal, zodat de mogelijkheid ontstaat om verder te lezen, om nog even langer te genieten van de geschiedenis.

De novelles vormen een nieuwe tak binnen Uitgeverij Historische Verhalen – en binnenkort verschijnen de eerste twee titels.

Op 1 november verschijnt Harald, geschreven door Paul Christiaan Smis. In deze novelle volgen we Harald Sigurdsson, de latere koning van Noorwegen. Hij wordt halfdood weggedragen van het slagveld en begint dan het gevecht om zijn plek in de geschiedenisboeken. Met zijn vrienden Ulf en Eldfjall trotseert hij het lot en valt hij in het ene na het andere avontuur.

De tweede novelle verschijnt op 1 december en is getiteld De vluchteling van Damascus, geschreven door Key Tengeler. Dit verhaal gaat over Abdel al-Rahman, de laatste prins van de machtige Umayyaden. Tijdens een opstand wordt zijn hele familie vermoord, maar Abdel weet te ontsnappen en is uit op wraak. Wat volgt is een lange zoektocht naar bondgenoten, terwijl vijanden altijd op de loer liggen.

Deze novelles maken deel uit van de reeks Heersers sterven niet, waarin koningen, kaliefen, keizers en andere heersers de hoofdrol spelen. In 2021 verwachten we meer novelles toe te voegen aan deze reeks, maar daarover later meer.

De novelles van Tengeler en Smis zijn vanaf vandaag te reserveren via de (digitale) boekhandel, voor slechts €14,50 per stuk.

Rik van der Vlugt
Uitgever & Hoofdredacteur