Verzamelbundel IV

Een eenzame wetenschapper uit het oude Alexandrië die alles verliest, een befaamd politicus die vecht voor zijn idealen, een jonge vrouw die haar leven weer opbouwt na een revolutie, twee neven die samen bouwen aan een piramide, en een ingenieur die
voor een onmogelijke opdracht staat.  

De vertellingen in deze verhalenbundel zijn gebaseerd op historische feiten, maar de auteurs voegen altijd een menselijk aspect toe. Zo ontmoet je unieke personages uit ons verleden en lees je over strubbelingen en successen, angsten en liefdes, hoogmoed en de onvermijdelijke val.


Recensies
“Een heerlijke bundel met goed geschreven verhalen.”
– Jan Stoel (recensent) 

“Een aanrader voor eenieder die een reis door de geschiedenis wil maken.”
– Lisa Kiewit (docent) 

“Het is een ijzersterk concept waar ik nog lang niet op uitgekeken ben, mede doordat de verhalen van een constant hoog niveau zijn.”
– Connie Flipse (recensent) 

“Dit deel bevat weer uiterst onderhoudende verhalen uit alle tijdvakken van de wereldgeschiedenis.”
– Geschiedenis.nl 


Productspecificaties
Titel: Historische Verhalen. Verzamelbundel IV
Auteurs: Diverse auteurs
Prijs: €17,50

 

 


Voorwoord
Dat de geschiedenis een onuitputtelijk bron van inspiratie is voor prachtige verhalen, blijkt ook weer uit deze verhalenbundel. In de vierde verzamelbundel van Historische Verhalen is een mooie selectie vertellingen opgenomen die ieder een fractie van het verleden belichten. In een paar duizend woorden schetsen de schrijvers menselijke verhalen: soms mistroostig en bijwijlen beminnelijk, de ene keer bloedstollend en de andere keer gemoedelijk, van tijd tot tijd hoopgevend en soms wanstaltig – maar altijd met een vleugje herkenbaarheid.

De elf vertellingen in dit boek zijn stuk voor stuk uniek en bestrijken gezamenlijk een breed verleden: van het Romeinse Rijk tot de Franse Revolutie en van de Mongoolse steppe tot het Hollandse visserseiland Wieringen. 

In deze bundel schuil je samen met Adriano en Bruna onder een bonkige oude walnotenboom in hun achtertuin terwijl bommenwerpers over Noord-Italië vliegen. Vervolgens loop je met de academicus Teremun door de straten van Alexandrië en zie je hoe de beroemde bibliotheek bezwijkt onder de vlammen. Verder bouw je samen met Djedi en Sabaf aan een van de grote piramides van Gizeh in het Oude Egypte en ga je met de Mongoolse strijder Nugai mee op veldtocht naar Zhongdu, om vervolgens met samen met Rose de Beauharnais naar een salon in het Parijs van de achttiende eeuw, waar de elite hunkert naar plezier en luxe na de ellende van De Terreur.

Door historische feiten te mengen met fictie, ontstaan er vertellingen die gebaseerd zijn op de werkelijkheid, soms met fictieve personages of een onverwachte insteek, maar altijd geloofwaardig. Dikwijls kennen we de harde feiten uit ons verleden – en toch hebben we ons inlevingsvermogen nodig om een beeld te kunnen vormen van hoe onze voorouders zich gevoeld hebben, welke strubbelingen ze hebben meegemaakt en van welk welbehagen ze genoten hebben. De auteurs in deze bundel slagen er uitstekend in om dat menselijke accent toe te voegen aan de vertellingen uit onze geschiedenis. 

Ieder verhaal wordt afgesloten met een historische achtergrond, waarin de auteur vertelt welke elementen op feiten berusten en welke op fictie. 

Ik wens je veel leesplezier toe met deze vierde verzamelbundel.

Rik van der Vlugt
Hoofdredacteur bij Uitgeverij Historische Verhalen