Verzamelbundel V

In deze verhalenbundel komt de geschiedenis tot leven. In een divers palet aan vertellingen nemen de auteurs je mee naar allerlei uithoeken van het verleden. Zo lees  je onder andere over Ioannis, een houtbewerker die zijn huis niet meer uit kan tijdens de Pest van Justinianus, over een bedroefde Vincent van Gogh die weent over zijn overleden vader, en over het wilde leventje van Josephine, de eigenzinnige echtgenote van Napoleon Bonaparte.

Alle vertellingen zijn gebaseerd op historische feiten, maar de auteurs voegen een menselijk verhaal toe en geven zo kleur aan de geschiedenis. 

 

 


Productspecificaties
Titel: Historische Verhalen. Verzamelbundel V
Auteurs: Diverse auteurs
Prijs: €17,50

 

 


Voorwoord

Historische verhalen geven ons een prachtige inkijk in het verleden. Je ziet de wereld van toen door de ogen van onze voorouders; je wordt toeschouwer van de opkomst van koninkrijken, van ontdekkingsreizen, revoluties en oorlogen, maar ook van dagelijkse beslommeringen van Jan en alleman.

In deze vijfde verzamelbundel zijn een dozijn vertellingen opgenomen die ons meenemen op een reis door de geschiedenis. We beginnen met een verhaal van Paul Christiaan Smis, waarin we het oude Israël bezoeken. De herders David en Elchanan raken verstrikt in een veldslag en staan oog in oog met de reus Goliath. Even later komen we aan in Groenland, waar Jan van Aken vertelt over de laatste Vikingen die er alles aan doen om het barre en vruchteloze land achter zich te laten.

Halverwege de bundel maakt Key Tengeler ons deelgenoot van het leven in Constantinopel tijdens de Pest van Justinianus. We gaan op stap met de houtbewerker Ioannis, die zich noodgedwongen aanmeldt om de lijken op te ruimen in ruil voor wat munten. Via Amsterdam, Rijnsburg, Frankrijk en Nuenen komen we uit in Parijs. Daar geeft Marloes Jongewaard ons een inkijkje in het leven van Josephine, die alles op alles zet om te voorkomen dat ze haar echtgenoot Napoleon Bonaparte moet bezoeken.

Het zijn stuk voor stuk vertellingen uit lang vervlogen tijden, maar die toch herkenbaar zijn door de menselijke noot die in elk verhaal terug te vinden is. Liefde, verdriet, teleurstelling, hoogmoed, triomf – het zijn fenomenen van alle tijden. Het leven van een vorst bestond immers niet enkel uit de decreten die hij liet uitvoeren; er zat meer achter het boerenbestaan dan het zaaien en oogsten van het land; een kunstschilder had wellicht strubbelingen gekend die je niet van het doek kon aflezen.

Zoals gebruikelijk worden de verhalen afgesloten met een historische achtergrond, waarin de auteur uitleg geeft over de context en de feiten die verwerkt zijn in het verhaal.

Wat mij betreft verdient deze vijfde verzamelbundel een plek in de (digitale) boekenkast van iedere geschiedenisliefhebber. Ik wens je dan ook veel leesplezier toe.

Rik van der Vlugt
Hoofdredacteur & uitgever