Redactioneel – Lustrum Uitgeverij Historische Verhalen!

Beste lezer,

Vandaag is een heugelijke dag. Uitgeverij Historische Verhalen mag haar eerste lustrum vieren! Het is inmiddels maar liefst vijf jaar geleden dat het eerste historische verhaal verscheen, geschreven door Thomas Lindblad.

Sindsdien is er hard gewerkt aan het creëren van verhalen waardoor de lezer zich keer op keer kan laten verrassen door de rijkdom van ons verleden. We zijn afgereisd naar het Oude Egypte om getuige te zijn van de bouw van een pyramide, we hebben met keizer Vitellius door zijn paleis gedoold terwijl de vijand kwam, we hebben geluisterd naar het verdriet van een moeder die haar kind verloor aan de goden, we hebben meegeleefd met een eenzame wetenschapper uit het oude Alexandrië, we zijn deelgenoot geweest van de erbarmelijke omstandigheden waarin de laatste Vikingen op Groenland leefden.

Zo kan ik nog wel even doorgaan, want inmiddels zijn er exact honderd vertellingen online verschenen! Daarnaast heeft Uitgeverij Historische Verhalen drie themabundels uitgegeven, die gevuld zijn met verhalen over de Oudheid, de Middeleeuwen en de Gouden Eeuw.

Eind 2020 hebben wij een nieuw concept gelanceerd en zijn er twee novelles verschenen: Harald van Paul Christiaan Smis en De vluchteling uit Damascus van Key Tengeler. Beide novelles vallen in de reeks Heersers sterven niet en worden door lezers goed gewaardeerd!

Kortom: de afgelopen vijf jaar hebben we veel mooie verhalen en bundels kunnen uitgeven. Maar ook voor 2021 hebben we weer mooie plannen. Allereerst staat natuurlijk de vijfde verzamelbundel op de planning, ditmaal met verhalen van niemand minder dan Jan van Aken en Jean-Marc van Tol. Daarnaast wordt er hard gewerkt aan de volgende themabundel: korte verhalen uit de Vroegmoderne Tijd – maar daarover later meer.

Ook online zullen er weer veel prachtige vertellingen verschijnen. Om alvast een tipje van de sluier op te lichten: we reizen af naar het Estland van de twintigste eeuw, waar een verzetsheld zich schuilhoudt; we gaan naar het middeleeuwse China waar een hartverscheurend verhaal plaatsvindt over moederliefde; en met Pasen verschijnt er een vertelling van Jeroen Windmeijer, waarin hij ons meeneemt naar de tijd van Jezus en zijn volgelingen.

Een lustrum moet natuurlijk gevierd worden. Daarom verloten we één exemplaar van elk boek dat we hebben uitgegeven in de afgelopen vijf jaar! De post met winactie is te vinden op onze Facebookpagina.

Ik hoop van harte dat zoveel mogelijk lezers mogen genieten van de vertellingen die verschijnen bij Uitgeverij Historische Verhalen. Dat de komende vijf jaar minstens net zo mooi mogen worden als de afgelopen vijf!

Rik van der Vlugt
Uitgever & Hoofdredacteur